Знамо знање дати/делити

Пројекат "Знамо знање дати/делити" је једна од пројектних активности које реализују наставници и ученици Хемијско-прехрамбене технолошке школе из Београда у склопу ERAZMUS+ пројекта "Learning to support inclusion (LSI)". Тема пројекта је популаризација и ширење знања стечених на обукама (курсевима) у земљама ЕУ с циљем оснажив...

Project Journal


 • 28.09.2018. IX Научни скуп „Мрежа 2018.“

  У Ваљеву је 28.09.2018. одржан научни скуп „Мрежа 2018.“ . Тема овог скупа је ове година била „Спречавање и сузбијање насиља“. Нашe наставницe, Биљана Марић и Даница Друловић, су узелe учешће на овом скупу и презентовале рад „Управљање сукобима, емоционална интелигенција и спречавање насиља“. У свом раду су изнеле неке добре примере из праксе, који се односе на превенцију насиља у школи. На овај начин су и поделили знања стечена на семинарима, које су оствариле преко Еразмус + пројекта „Learning to Suport Inclusion“ за које су финансијска средства добиле од Фондације Темпус.
  На овом научном скупу су презентовали своје радове професори са Универзитета Сингидунум у Ваљеву, Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду, Правног факултета у Печују /Мађарска, Факултета медицинских знаности у Марибору /Словенија, као и наставници из Медицинске школе „Др Миша Пантић“ у Ваљеву, Стручне школе „17.септембар“ у Лајковцу, Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Нишу, Основне школе „Вожд Карађорђе“ у Алексинцу, Основне школе „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу... Кроз радове аутори су истраживали насиље у школи, у породици, на интернету, на спортским теренима, малолетничку деликвенцију. Дискутовало се о законским актима у тој области, о недостацима у заштити жртава и како их превазићи. Да би се смањило вршњачко насиље у школама потребно је радити на развијању позитивне атмосфере пуне разумевања, емпатије и поверења. Да се ученици осећају безбедно и прихваћено.




  - Posted by Danica Drulović, 08.10.2018


 • Даница Друловић је од 11.3.2018. до17.3.2018. присуствовала курсу Управљање конфликтима; Емоционална интелигенција; Превенција насиља. Курс је одржан у Фиренци.

  - Posted by Danica Drulović, 01.04.2018


 • Ношењем ружичастих мајици, ученици другог разреда Четврте гимназије обележили су "The Pink Shirt Day". На тај начин су послали јасну поруку против сваке врсте, а посебно вршњачког насиља.
  Овај дан се обележава сваке последње среде у фебруару. Инспирисан је догађајем из 2007. године, који се одиграо у једној школи у Канади. Један ученик је био мета школских насилника само зато што је носио ружичасту поло мајицу. Како би стали у заштиту злостављаног друга, више од педесет ученика школе је следећег дана обукло мајице и кошуље те боје.


  image4.jpeg

  20180228_181917.jpg

  - Posted by Miodrag Savović, 02.03.2018


 • Поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља ученици наше школе су израдили пано.
  - Posted by Danica Drulović, 27.02.2018


 • Дана 24.01.2018. одржана је дебата на тему „Насиље у школи – пријавити или не“. Циљ је био да се јача свест ученика о могућностима спречавања насиља у школи и развија комуникација. Учествовали су ученици III разреда, а дебату су координирале наставнице Весна Јевтић, Славка Љиљак и Даница Друловић.
  - Posted by Danica Drulović, 29.01.2018