



ERASMUS+ "YELLOW EUROPEAN STARS" (YES) May, 17-20, 2021 Virtual Meeting in Arzachena, Sardinia, Italy LANGUAGES AND MENTALITIES

Activities are going to start at 9.30 am and finish at 13.00 am from Monday to Thursday

WHEN	WHAT	WHO		
Monday,17th May				
<u>9.30 – 10.00</u>	General introduction: pupils of each group introduce themselves (name, age, interests, what they are good at, bad at). The Italian group is going to introduce the IPSAR Costa Smeralda. Time needed: 5 min/per group – (30 min overall)	Pupils		
<u>10.00 – 10.20</u>	Kahoot activity: quiz about Italy and Italian culture, with final check of the right answers Time needed: 20 min	Pupils		
<u>10.20 - 11.00</u>	Break: 40 min			
<u>11.00 – 12.00</u>	Brainstorming activity: 6 groups of 6 pupils from different countries think about what is typical Italian. What do we associate with Italy and Italians in general? We collect different opinions and write them down in a Word file or PP slide. Each group shares then his ideas with the others, to find out similarities and differences.	Pupils		





	The brainstorming will be an introductory activity to those planned for Tuesday Time needed: 60 min			
Tuesday,18th May				
9.30 - 10.30	Pupils presentations: Introduction of the topic "languages, mentalities and culture". Each group focusses on positive and negative aspects/ stereotypes of his own country. In order to create the presentation, pupils can use clips, short videos, pictures, typical idioms and everything can be related to cultural stereotypes. Time needed: 10 min per group (60 min overall)	Pupils		
10.30-11.15	Break: 45 min			
11.15-12.15	Discussion on the topic "Exploring typical stereotypes about our own countries": split into 6 groups of six, pupils create a visual product (jamboard, poster) where they try to dampen/reverse the mentioned stereotypes. Each group will focus on the stereotypes of one country, in order to create 6 different visual products. Students share their products all together at the end of the activity. Time needed: 60 min	Pupils		





<u>10:00 – 11:00</u>	Teachers activity: the education system in	Teachers		
	our countries			
Wednesday,19th May				
9.30 - 9.50	Teachers' and pupils'activity: presentation of	Teachers & pupils		
	Sardinian habits, customs and traditions,			
	language (Teacher: Daniela Fenu)			
	T' 1 1 20 '			
10.00 10.40	Time needed: 20 min	T 1 0 '1		
10.00 - 10.40	English class on the typical idioms about food	Teachers & pupils		
	in Italy Teacher: Tamara Dragun)			
	Time needed: 40 min			
10.40 – 11.10	Break 30 min			
		T10		
11.10 - 12.00	Cooking workshop (teacher: Salvatore Piu):	Teachers & pupils		
	How do we prepare the original Italian pizza? Recipe and demonstration.			
	Recipe and demonstration.			
	Time needed: 50 min			
12.10 – 12.20	Each group prepare a pizza recipe to be	Pupils		
12/10 12/20	shared on Thursday (10 min)	T upino		
Thursday,20th May				
0.20 10.20	<u> </u>	Too shows and numils		
9.30 - 10.20	Learning Italian is easy! Short conversation	Teachers and pupils		
	course for beginners (Teacher: Daniela Fenu)			
	Time needed: 50 min			
10.20 – 10.50	Break: 30 min			
10.50 – 11.40	Italians and gestures: guess what we mean!	Teachers & pupils		
ANTO ANTO	(Teacher: Marco Pinna). Final product:	reactions of pupins		
	Express yourselves with gestures now ©			
	Express Journey with Septures now			





	Time needed: 50 min	
<u>11.40 – 11.55</u>	Final product of the cooking workshop: groups of each country share their own pizza recipes	Pupils
	<u>Time needed: 15 min</u>	
<u>12.00 – 12.10</u>	Summary of the meeting: each group shares his impressions about the virtual mobility, pros and cons.	Teachers & Pupils
	<u>Time needed: 10 min</u>	
12.10 – 12.15	Sharing virtual certificates	Teachers & Pupils
	<u>Time needed: 5 min</u>	